Negen nieuwe Afrikaanse wilde honden gearriveerd in GaiaZOO

Datum: 23 maart 2016

KERKRADE - Op 16 maart 2016 arriveerde een nieuwe groep Afrikaanse wilde honden in GaiaZOO. De negen broers zijn opgegroeid in Safaripark Beekse Bergen. Eerst mochten de dieren wennen aan het binnenverblijf, vervolgens maakten ze kennis met hun nieuwe buitenverblijf. De afgelopen maanden werd er met man en macht hard gewerkt aan de realisatie van hun nieuwe onderkomen. Niet alleen is het verblijf in oppervlakte verdubbeld, ook is het een stuk overzichtelijker voor de bezoeker. “De groep wilde honden stond te trappelen om naar buiten te gaan”. Aldus de enthousiaste roofdierverzorger Minke Geense. Het is als dierverzorger mooi om te zien dat de dieren zich thuis voelen en meteen op ontdekkingstocht gaan”. 

AWH

Nieuw verblijf voor Afrikaanse wilde hond
Afrikaanse wilde honden zijn geen nieuwe diersoort in GaiaZOO. Sinds 2005 leefde al een groep van deze unieke honden in de Limburgse ZOO. Eind vorig jaar zijn de twee laatste Afrikaanse wilde honden van GaiaZOO overleden. Ze waren bijna 12 jaar oud en helemaal opgeleefd. De coördinator van het Europese fokprogramma voor Afrikaanse wilde honden heeft vervolgens een aanbeveling gedaan om negen broers van bijna vier jaar oud uit Safaripark Beekse bergen in GaiaZOO te huisvesten. GaiaZOO vond het echter belangrijk om deze nieuwe groep een nog beter onderkomen te bieden. Een aantal grote populieren is omgezaagd voor meer zonlicht en het verblijf is verdubbeld in oppervlakte. Ook is er een grote vijver gecreëerd. Al met al oogt het gebied nu als een echte Afrikaanse savanne, waar deze bijzondere diersoort thuishoort.

Bedreigd
De Afrikaanse wilde hond wordt in de natuur met uitsterven bedreigd. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn strikken van stropers, verkleining van het leefgebied, verkeersongelukken en ziektes die door gedomesticeerde honden worden overgedragen. Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaZOO, steunt daarom sinds de opening in 2005 het werk van Painted Dog Conservation Project (PDC) in Zimbabwe. Het motto van PDC is “behoud door actie en educatie”. Dit jaar staat specifiek het Anti Poaching Unit (APU) van dit project onder de aandacht, die door het verwijderen van strikken letterlijk levens redt.

Bouwplannen 2016
GaiaZOO is altijd in beweging. De komende jaren richt de uitbreiding van GaiaZOO zich hoofdzakelijk op dieren van het Noordelijk halfrond; in de dierentuin aangeduid als ‘Taiga’. De Zuid-Limburgse ZOO opent dit voorjaar als eerst een gloednieuw verblijf voor rode panda’s, die hun leefgebied delen met muntjaks. (na)Zomer 2016 opent GaiaZOO haar grootste doorloop volière; de Taiga | Volière, met als hoogtepunt de machtige monniksgier. 

Deel deze pagina
Tickets reserveer hier

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Rode panda

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO