Sneeuw zorgt voor bijzondere plaatjes in GaiaZOO

Datum: 24 januari 2019

- TAIGADIEREN IN HUN ELEMENT -

GaiaZOO - Sneeuw - Dierentuin muskusos

De sneeuw zorgt in de dierentuin voor een magisch winterplaatje. Niet alleen de bezoekers genieten van een prachtig winterlandschap, ook de Taiga-dieren genieten hier zichtbaar van. Voor deze dieren, die uit het koude noorden komen, zijn deze temperaturen totaal geen probleem. Ze zijn juist extra in hun element! De dierverzorgers van GaiaZOO maakten een aantal mooie filmpjes en foto´s van bijzondere taferelen in de Zuid-Limburgse dierentuin. Want hoewel sneeuwval in Nederland vaak voor veel overlast zorgt, is er in de dierentuin juist een hoop plezier te beleven!

Verrijking voor de dieren

In GaiaZOO wordt de sneeuw gebruikt als instrument voor verrijking. Zo kregen zowel de boshonden als de wolapen een bijzondere emmer met sneeuw gepresenteerd. In de emmer zat namelijk eten verstopt. Doordat de dieren moeite moeten doen om bij hun voedsel te komen, blijven ze extra lang bezig. Voor de berberapen hadden de dierverzorgers een andere verrassing in petto. Voor hen werd een echte sneeuwpop gemaakt. Voor de dieren heel fijn in het kader van verrijking, en ook nog eens leuk voor de bezoekers om naar te kijken!

Bezoek aan GaiaZOO in de wintermaanden

In de wintermaanden mag een bezoek aan de wollige muskusos, de stoere veelvraat en de grote kudde rendieren zeker niet ontbreken. Niet alleen zijn deze dieren zeldzaam in dierentuinen, het zijn ook nog eens échte winterliefhebbers met bijzondere vachten.
Zo bestaat de wintervacht van het bosrendier uit holle haren. Deze zorgen voor extra isolatie waardoor het rendier temperaturen van wel -50 graden kan doorstaan. De wintervacht van de muskusos wordt juist weer extreem lang. De lange ‘baardharen’ kunnen bij extreme kou tot wel 1 meter lang worden. Hiermee is de muskusos ook de recordhouder van het langste haar onder dieren. Bij de lynx en vele andere dieren uit dit gebied, wordt de vacht juist een stuk lichter van kleur. Hierdoor vallen ze minder op in de witte winterdeken en kunnen ze zich beter verschuilen tijdens het jagen.

Tropische bewoners in de winter

Daarentegen heeft de dierentuin ook te maken met tropische bewoners die niet zijn aangepast aan de gure winter. Daarom worden de dieren die het snel koud krijgen een handje geholpen. Naast het creëren van warme plekjes met extra hooi en stro, beschikken sommige dieren over een verwarmd binnenverblijf. Zo zul je bijvoorbeeld de tapirs veelvuldig zien genieten van hun warme binnenbad.

GaiaZOO is ieder seizoen de moeite waard om te bezoeken! Wil jij dat zelf ervaren? Maak dan nog t/m 31 januari 2019 gebruik van de zeer voordelige abonnementstarieven.

Ja, ik wil een jaarkaart met korting!

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO