GROTE FLAMINGO

Phoenicopterus roseus

ALLES OVER DE GROTE FLAMINGO
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Filter snavel

Flamingo’s worden ook wel ‘filter-voeders’ genoemd. Hun snavel is speciaal aangepast om algen en kleine kreeftachtige uit het water te filteren. Ze wroeten met hun poten door de modder en zuigen het water met hun tong naar binnen. Daarna duwen ze dit water weer uit hun snavel waardoor het voedsel blijft achter blijft in kleine lamellen aan de rand van hun snavel.

grote flamingo met ei Bob Luijks

Dansende flamingo’s

Ter voorbereiding op het broedseizoen voeren grote flamingo’s een prachtige dans uit! Dit gedrag wordt een balts of paringsdans genoemd. De balts begint wanneer een grote groep tegelijkertijd van links naar rechts gaat lopen. De flamingo’s strekken hierbij hun nek uit en bewegen hun koppen snel heen en weer Tijdens de balts zoeken de flamingo’s naar een partner, maar dit gedrag zorgt ook voor hormonale signalen die broedgedrag stimuleren. Met wat geluk kun je dit bijzondere natuurspektakel in het vroege voorjaar in GaiaZOO bewonderen.

grote flamingo samen in GaiaZOO

Wist je dat de spanwijdte van de grote flamingo 1,4 tot 1,7 meter kan bedragen?

Eigenschappen van de grote flamingo

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Meren, stranden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
40 jaar in het wild
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Weekdieren en plankton
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,9-3 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
0,8-1,5 m
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
27-31 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
1
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
In grote kolonies
Icoon Familie - Wit
Familie
Waadvogels

Leefgebied

Grote flamingo’s zijn de meest wijdverspreide flamingosoort. Ze leven in de buurt van zoet- en zoutwater met modderbanken, moddervlaktes en drassige gebieden. Een kolonie kan tot wel 200.000 koppels groot zijn!

Leefgebied

Het kleine neefje

De kleine flamingo is het kleinste neefje van de grote flamingo. De aantallen van deze kwetsbare soort nemen al jaren af. Kleine flamingo’s broeden maar op zes plekken ter wereld! De kwaliteit van één van hun belangrijkste broedplaatsen, Kamfers Dam, neemt in rap tempo af. Ook worden de kleine flamingo’s verstoord door vliegtuigen, zwerfhonden en is verdroging een groot probleem.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De kleine flamingo heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur afneemt en dat de kans groot is dat de soort bedreigd wordt.

de_kleine_flamingo_GaiaZOO

Een veilig thuis

Om kleine flamingo’s voor de toekomst te behouden is de regulatie van de hoeveelheid water in Kamfers Dam, maar ook de kwaliteit ervan, belangrijk om een veilige leefomgeving te creëren. Birdlife South Africa heeft tools ontwikkeld om de waterkwaliteit, het voedselaanbod en het aantal flamingo’s ‘van afstand’ met drones en satellieten te kunnen meten. Het voordeel van deze onderzoeken op afstand, is dat ze ook over de landsgrenzen ingezet kunnen worden. Ook heeft Birdlife South Africa een actiegroep opgericht die hekwerken rond de broedlocaties plaatst en meer bewustwording creëert bij de lokale inwoners.

Gaia Nature Fund steunt het belangrijke werk van Birdlife South Africa al enkele jaren en heeft mede dankzij de hulp van bezoekers van GaiaZOO al ruim € 43.500,- kunnen doneren!

kolonie kleine flamingo's in Kamfers Dam

Moddernest

Nadat flamingo’s een partner hebben gevonden beginnen ze met de bouw van hun nest. Het nest wordt gemaakt van modder en heeft het de vorm van een omgekeerde kegel. Aan de bovenkant maken ze een ondiep kuiltje waar één ei in wordt gelegd. Zowel het mannetje als vrouwtje broeden op het ei. Na ongeveer een maand komt een grijs, donzig kuiken ter wereld. Enkele dagen na het uitkomen komen de kuikens terecht in een ‘crèche’. Deze grote groepen met kuikens worden in de gaten gehouden door meerdere volwassen dieren.

flamingokuiken op nest Bob Luijks

Weetje!

Samen met Keizerpinguïns en duiven, behoren flamingo’s tot de enkele vogelsoorten ter wereld die een zogeheten kropmelk produceren. Deze vloeistof is rijk aan vetten en proteïnen. Kropmelk lijkt in wezen veel op ‘gewone’ melk. Toch is er één uniek verschil. Kropmelk van flamingo’s is rijk aan rode en witte bloedcellen en hetzelfde pigment (genaamd: carotenoïde) dat de veren van volwassen flamingo’s roze kleurt. Hierdoor krijgt de kropmelk een dieprode kleur.

flamingo voert kropmelk aan jong in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?