CHINESE MUNTJAK

Muntiacus reevesi

ALLES OVER DE CHINESE MUNTJAK
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Vreemdeling

Wist je dat er in de Nederlandse natuur ook Chinese muntjaks leven? Ze hebben de reis vanuit Azië niet zelf afgelegd, maar zijn door de mens hier terecht gekomen. Omdat deze dieren van nature niet in onze bossen voorkomen, kunnen ze een bedreiging vormen voor onze lokale biodiversiteit. Ze nemen het leefgebied van reeën in en eten vooral veel jonge planten op. Het aantal Chinese muntjaks in Nederland is gelukkig nog niet heel groot. Natuurorganisaties proberen te voorkomen dat dit aantal verder groeit.

chinese muntjak tussen de struiken in GaiaZOO

Eigenschappen van de Chinese muntjak

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Dicht bos
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
17 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
11-16 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
64-90 cm, staart 10 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
209-220 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Hert-achtigen

Leefgebied

De Chinese muntjak leeft vooral in dichte bossen. Ze komen ook voor in rotsachtige bergebieden met open bossen en graslanden.

Chinese muntjak tussen de struiken in GaiaZOO

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De Chinese muntjaks die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van een Europees managementprogramma. Omdat deze soort in Europa een invasieve exoot is, mag er niet met deze dieren gefokt worden. Binnen het managementprogramma wordt dit gereguleerd.

twee chinese muntjaks in GaiaZOO

Blaffend hert

Bij gevaar of spanning maakt het Chinese muntjak een hard, blaffend geluid! Hij wordt daarom ook wel ‘blafhert’ genoemd. Ze blaffen meer als het donker wordt en er minder zicht is. Er wordt gedacht dat het blaffen te maken heeft met hun eigen gemoedstoestand en niet bedoeld is om andere muntjaks in de buurt te waarschuwen. Het blaffen kan best lang door gaan. Ze stoppen pas als ze gekalmeerd zijn.

twee chinese muntjaks in het groen in GaiaZOO

Er zijn verschillende diersoorten met slagtanden en ze zijn er in allerlei maten. Olifanten gebruiken ze bijvoorbeeld als gereedschap om bomen om te duwen en everzwijnen om zicht te verdedigen. Maar slagtanden komen ook voor bij hertachtige die alleen leven, zoals het Chinese muntjak! Alleen de mannetjes hebben slagtanden en gebruiken ze tijdens het vechten.

Slagtanden

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?