GROTE KUDU

Tragelaphus strepsiceros

ALLES OVER DE GROTE KUDU
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Alarmsysteem

Grote kudu’s vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem van de uitgestrekte savanne’s. Door het eten van twijgen en struiken hebben ze veel invloed op hun omgeving en houden ze struikgewassen in stand. Hun uitwerpselen zijn een voedselbron voor mestkevers en andere insecten.

De grote kudu’s zelf zijn een prooi voor roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena’s. Bij gevaar waarschuwen kudu’s elkaar door te roepen, dit klinkt als het blaffen van de hond. Andere dieren op de savanne herkennen dit geluid en profiteren ook van dit handige alarmsysteem.

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De grote kudu’s in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.

EEP | Managementprogramma

Eigenschappen van de grote kudu

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Open bosgebied
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
8 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
180-315 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2,3 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
9 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair of groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Hol-hoornigen

Leefgebied

De grote kudu komt voor in gebieden met savannes, open bossen en veel struikgewassen als beschutting. 

Leefgebied

Man of vrouw?

Mannelijke en vrouwelijke grote kudu’s zijn duidelijk te onderscheiden. Zo zijn mannetjes zo’n 25% zwaarder, hebben ze lange ‘baard’ haren en hoorns. Heel uniek is dat je aan de hoorns van een grote kudu kunt afleiden hoe oud hij ongeveer is. De kudu’s maken hier zelf ook gebruik van. Mannetjes vechten niet, maar bepalen de dominantie op leeftijd. Een gevecht zou voor beide namelijk slecht uit kunnen pakken als hun hoorns in elkaar draaien.

Man of vrouw?

Wist je dat… Vrouwelijke grote kudu’s in groepen leven van 6-12 en de mannetjes juist alleen leven of in een groep van bachelors?

Verstopt

Met de start van het regenseizoen begint ook de voortplanting van de grote kudu’s. In deze periode is er meer voedsel te vinden en dat vergroot de overlingskans van de jongen! De meeste vrouwtjes bevallen binnen enkele weken van elkaar. Terwijl ze zelf naar eten zoeken, verstoppen ze hun geurloze jongen in het hoge gras. De vrouwtjes gaan een paar keer per dag langs om hun jong te laten drinken.  

Verstopt

Kom je vandaag naar GaiaZOO?