Afrikaanse wilde hond

Een eeuw geleden leefden er nog zo’n 300 tot 500 duizend Afrikaanse wilde honden in 39 Afrikaanse landen. Tegenwoordig komt deze sociale diersoort in nog slechts 14 landen voor, en naar schatting zijn er totaal nog zo’n 3.000 over. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn slachtoffers door strikken van stropers, verkleining van het leefgebied, verkeersongelukken en ziektes die door gedomesticeerde honden worden overgedragen.


GaiaZOO - Afrikaanse Wilde honden

Brede opzet
Om de zogenaamde ‘geverfde hond’ te beschermen, werd in Zimbabwe het Painted Dog Conservation Project (PDC) opgericht. Het motto van PDC is “behoud door actie en educatie”. Voor bescherming op lange termijn, heeft Painted Dog Conservation verschillende doelstellingen en speerpunten geformuleerd. Alle facetten van natuurbehoud komen hierbij aan bod: educatie, onderzoek, bescherming, opvang, uitzet en samenwerking. Maar zonder fondsen(werving) is ook dit project gedoemd om te mislukken. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van GaiaZOO, kan het Gaia Nature Fund jaarlijks een mooi bedrag overmaken naar PDC.

Actie
Om verkeersongevallen te beperken zet PDC waarschuwingsborden langs drukke wegen. Ook krijgen sommige Afrikaanse wilde honden reflecterende halsbanden zodat ze in het donker beter te zien zijn. Een speciale groep rangers van PDC gaat dagelijks op pad om strikken te zoeken. De lokale bevolking plaatst deze om wilde dieren te vangen, maar te vaak komen hier ook wilde honden in. Met het ijzerdraad van de strikken, maken Zimbabwaanse kunstenaars mooie dierfiguren en sleutelhangers. Door deze te verkopen, hebben ze een alternatieve inkomstenbron en hoeven niet meer te stropen.

Onderzoek
In de afgelopen 10 jaar kregen talloze Afrikaanse wilde honden een halsband met zender om. Hierdoor kunnen onderzoekers hun gedrag, jachtsucces, geboorten en doodsoorzaken registreren. Om de gezondheid van de populatie in de gaten te houden, worden op gezette tijden bloed- en mestmonsters genomen.

Educatie
De lokale bevolking dacht dat de Afrikaanse wilde hond hun vee opaten. Ook werden wilde honden gedood en verkocht aan medicijnmannen. PDC heeft echter onderzoek aan de poep van Afrikaanse wilde honden gedaan en daaruit blijkt dat ze helemaal geen vee doden. Via posters, informatieboekjes en presentaties in dorpen vertelt PDC dat nu aan de lokale boeren. Ook geeft PDC lessen op scholen en organiseert kampen in de natuur. Daar zien de lokale kinderen soms voor de eerste keer een giraffe, zebra of leeuw. En heel soms ook een Afrikaanse wilde hond! Op deze manier krijgt iedereen meer respect voor de natuur en waardering voor de wilde hond.

Opvang en uitzet
PDC vangt gewonde wilde honden (bv uit strikken of verkeersslachtoffers) op. Ze krijgen de noodzakelijke medische verzorging en kunnen bij PDC weer goed aansterken. Ook worden de honden aan nieuwe soortgenoten gekoppeld. Daarna zet PDC hen in een veilig gebied uit, in de hoop dat ze daar gezamenlijk voor nieuw nageslacht kunnen zorgen.

Weetjes over de bescherming van de Afrikaanse wilde hond

  • Vier je KinderFeestje met het Afrikaanse Wilde Honden Spel en help PDC.
  • In de EduKar van GaiaZOO kun je een echte zenderhalsband van PDC bekijken.
  • In D’r Winkel van GaiaZOO is kunst te koop die gemaakt wordt van oude strikken. Door dat te kopen, help je de Afrikaanse wilde hond dus ook!

Meer informatie over de bescherming van Afrikaanse wilde honden vind je op www.painteddog.org en voor de Nederlandse stichting op www.painteddogconservation.nl

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO